23 augustus 2010

Verslag IKGA Europese Gasshuku Italië (Norcia) 2010

Elk jaar wordt er ergens in Europa een IKGA seminar georganiseerd. Een seminar waar allerlei grootmeester en karateka’s van de Goju-kai samen komen om met elkaar te trainen. Dit jaar was het de beurt aan Italië. Italië had het voorrecht om het 25ste Europese seminar te mogen organiseren. De locatie van een  klein toeristisch plaatsje gelegen in de bergen in de provincie Umbrië op zo’n 170 km van Rome. Ook dit jaar was de opkomst van leraren en leerlingen erg groot. 

Meer foto's in de fotoalbums op deze website.

Zo waren onder andere de volgende grootmeesters aanwezig: Saiko Shihan Goshi Yamaguchi Hanshi 8ste Dan (Stijlhouder uit Japan);
Shihan Ingo de Jong Hanshi 8ste Dan (Zweden); Shihan Jan van den Dries Kyoshi 7de Dan (Nederland); Shihan Walter Seeholzer Kyoshi 7de Dan (Zwitserland); Shihan Conny Ferm Kyoshi 7de Dan (Zweden); Shihan Brian Mackie 7de Dan (Australië) en nog vele anderen. In zijn totaliteit waren er zo’n ruim 160 deelnemers aanwezig.
Ook vanuit Nederland was een grote groep (15 karateka’s) afgereisd naar Italië. Een mooi aantal gezien de reis afstand en het tijdstip (midden in de vakantie). De Nederlandse delegatie bestond uit de volgende personen:

Shihan Jan van den Dries Kyoshi 7e Dan Goshinkan, Oud-Beijerland
Erik Bruinhof Jokyo 5e Dan Goju-Kai Middelharnis, Middelharnis
Mario Gommel Jokyo 4e Dan Goju-Kai Emmen, Emmen
Nicole van den Dries Jokyo 4e Dan Goshinkan, Oud-Beijerland
John van Dam Jokyo 4e Dan Goju-Kai Cromstrijen
Mark van Diem Jokyo 4e Dan Kenshin, Dongen
Jinne van Belle Shidoin 3e Dan Goshinkan, Oud-Beijerland
Casper Kraal Shidoin 3e Dan Goshinkan, Goju-Kai Middelharnis
Arno Yarzagaray Shidoin 3e Dan Karate Moerdijk
Kees Nieuwenhuizen Shidoin 3e Dan Keishikai, Veenendaal
Olga van Diem 2e Dan Kenshin, Dongen
Rob Molenaar 1e Dan Keishikai, Veenendaal
Mark van der Gaag 2e Kyu Goshinkan, Oud-Beijerland
Wesley van Vliet 1e Kyu Goshinkan, Oud-Beijerland
Dik van Vliet 5e Kyu Goshinkan, Oud-Beijerland
Monique van Vliet Fotograaf -

Op zaterdag 17 juli moesten we ons melden tussen 15:00 en 17:30 uur. Druppelsgewijs komen de karateka’s aan in Norcia. De een met het vliegtuig en bus, de ander met de auto na ruim 20 uur onderweg te zijn geweest en ruim 1600 km te hebben afgelegd. Of zoals ik, met de auto, maar had de vakantie met het gezin op 1,5 uur rijden gepland. Als iedereen is ingecheckt is er om 18:00 uur de algemeen opening van het seminar. Deze vindt plaats in een soort van kerk in het centrum van Norcia. Na de officiële opening wordt iedereen verwacht in de sporthal voor de eerste training. Iedereen gaat dus terug naar het Hotel , kleed zich om en gaat naar de sporthal. Deze ligt voor ons net achter het hotel en dus lekker dichtbij. Met een temperatuur van boven de 30 graden wordt dan de eerste training afgewerkt. Direct na de training gaat iedereen lekker douchen en dan is er het avond eten (en culinaire 4 gangen maaltijd) in een groot restaurant in het centrum van Norcia.

De dagen erna ziet het schema er als volgt uit: In de ochtend training van 9:30 – 11:00 uur. Daarna van 12:00 -14:00 uur lunch (4 gangen warme maaltijd) in het restaurant in het centrum van Noria.Na de lunch even bij komen en dan van 15:30 – 17:00 weer training. Meestal bleven de meeste na de training nog een kwartiertje tot een half uurtje voor zich zelf trainen.

Rekken en strekken, de lenigste is toch Saiko Shihan Goshi Yamaguchi Hanshi (midden)

Waarna we lekker even af gingen koelen in het buitenzwembad. Daarna van 19:00-22:00 uur het avond eten werd geserveerd. Ook weer een culinaire 4 gangen maaltijd in het restaurant in het centrum van Noria.  Na het avond eten gingen we met zijn allen eerst ergens lekker echt Italiaans ijs eten en dan naar een gezellig terrasje in een parkje waar we ons verloren vocht weer enigszins probeerde aan te vullen. En dat was wel nodig, want het was ontzettend warm. Uiteindelijk was het dan weer diep in de nacht voor we naar ons bed gingen.
Op woensdag was het programma iets anders. Op deze dag werden namelijk de DAN-graad examens gehouden. Tijdens de dan graad examens was iedereen vrij en kon men zelf iets gaan ondernemen. Tot ’s morgens toch anders werd besloten en er ook training zou zijn. Shihan Ingo de Jong Hanshi ,hoofd van het Europese continent, heeft toen aan Erik Bruinhof Jokyo gevraagd om een les te draaien. Dat heeft hij toen natuurlijk ook gedaan.
Zoals op elk europees seminar worden er ook verschillende demonstraties van zowel de leerlingen als de leraren gegeven. Dit jaar werd er een spectaculaire demonstratie verzorgt door gastland Italië. Een combinatie van Kata, Kumite en Bunkai.

Demo van de Italianen

Shihan Jan van den Dries Kyoshi (rechts); Shihan Walter Seeholzer Kyoshi (links) en Shihan Conny Ferm Kyoshi (midden)

Saiko Shihan Goshi Yamaguchi Hanshi 8ste Dan

Dan op de een na laatste dag ’s avonds de “Sayonara Party”. Een groot feest en samen zijn van alle karateka’s bij elkaar. En ook dit jaar was het weer een groot en gezellig dansfeest. De diskjockey deed er alles aan om iedereen op de dans vloer te krijgen. En ja, dat lukte zonder problemen. Het feest ging door tot in de late uurtjes.

En dan is het ineens donderdag ochtend, de laatste dag. Iedereen heeft het dan wat moeilijker om uit bed te komen, want het feestje van de avond daarvoor zit dan nog in het hoofd. Er is dan nog een les te gaan, Sanshin en Tensho training. 

Aansluitend worden de diploma uitgereikt, de alle bedankjes gegeven. Daarna wordt het seminar officieel afgesloten. Na de afsluitingsceremonie volgt dan nog de foto sessie en dan is het allemaal ineens voorbij. Met zijn allen kunnen we terug kijken op een heel goed, gezellig en leuk seminar. De trainingen waren lekker pittig, mede door de hoge temperatuur, en de lessen waren van een hoog kwaliteitsniveau. Iedereen ging met een heel goed en voldaan gevoel terug en er werd al flink gesproken over hoe het volgend jaar zal gaan.

Volgend jaar is het namelijk aan Hongarije om dit seminar te mogen organiseren. Daaraan is gelijk een Europees Kampioenschap Goju-kai gekoppeld. Dus weer iets om voor te sparen, te trainen en dus naar uit te kijken.

Casper Kraal Shidoïn