20 augustus 2016

 

Van 1 t/m 6 augustus 2016 nam een groep karateka's van de GKH weer deel aan de IKGA European Seminar in Italië (Sardinië). Het was een (heel) warm, geslaagd seminar met een aantal bijzondere momenten.

Op maandag werd tijdens de openingsceremonie door Saiko Shihan gesproken over het opnemen van Karate in de Olympische Spelen. Hij gaf aan dat het zeer mooi zou zijn als karate opgenomen zou worden, omdat zijn Gogen Yamaguchi Kaiso aan de wieg heeft gestaan van de ontwikkeling van het vrije kumite wat doorontwikkeld is naar het werdstrijdkumite wat we heden ten dage kennen. Tegelijkertijd moeten we er voor waken de traditionele waarden niet uit het oog verliezen. Voor het diner begonnen met de openingstraining basis onder leiding van Saiko Shihan. Daarna mochten we gaan kijken waaruit het diner bestond (dat bleek verbazingwekkend genoeg pasta te zijn). 

Van dinsdag t/m vrijdag werd er getraind in een grote sporthal waar we per touringcar naar vervoerd werden. Op dinsdagochtend werd aangekondigd dat vijf mensen de titel van Shihan Renshi toegekend gingen krijgen. Voor de GKH een mooi moment omdat een van deze vijf Mark van Diem van Karateschool Kenshin was. Naast Mark ontving ook Joachim van Opstal uit Belgie (waar de GKH nauwe banden mee heeft) deze titel. Dubbel mooi dus! Zij mochten naast drie Italianen plaatsnemen om van Saiko Shihan het certificaat behorend bij deze titel in ontvangst te nemen. Na deze ceremonie werd er gestart met de trainingen: basis.

     Joachim van Opstal Shihan en Mark van Diem Shihan

Op woensdag werd verder gegaan met de trainingen. Onderwerp van deze dag: kata. Bij de trainingen voor de hogere dangraad houders werd benadrukt dat we de traditionele kenmerken van kata in Goju-ryu moeten blijven behouden. Dus niet kenmerken van andere stijlen overnemen omdat die lijken te 'scoren' op wedstrijden. Een en ander uiteraard in het licht van de Olympische Spelen in Tokyo 2020.

Donderdag werd getraind in kata bunkai kumite. Wederom een speciaal moment voor Mark Shihan en Joachim Shihan. Zij mochten er hun eerste les tijdens een Europese Gasshuku verzorgen.

Vrijdag werd er getraind in kumite, voor de jongeren en lager gegradueerden werd aandacht besteed aan wedstrijd kumite, voor de 'ouderen' en hoger gegradueerden aan traditionele gevechtsvormen. Aan het eind van de middag mochten een aantal GKH karateka hun opwachting maken tijdens een Dan graad examen in tropische sferen. Rob Molenaar en Jessica Keijzer voor tweede Dan, Corien Tsutsumi voor derde Dan, Olga van Diem voor vierde Dan en Kees Nieuwenhuizen voor vijfde Dan. Na een lang en verhit examen begon het wachten op de uitslag die naar verwachting tijdens de Sayonara Party bekend gemaakt zou worden door Jan van den Dries Kyoshi. Nadat het feest gestart was kwam de Kyoshi melden dat alledrie de dames geslaagd waren voor hun examen, een tweede, derde en vierde Dan graad houder erbij binnen de GKH! Helaas voor de heren waren zij niet geslaagd ondanks hun voorbereiding. Het feest ging nog door tot in de vroege uurtjes, waarbij Mario Shihan nog even gebruik heeft gemaakt van het zwembad ter verkoeling...

              Olga, Corien en Jessica met hun verdiende certificaten

Zaterdag was het al weer tijd om af te sluiten met de laatste training, deze keer weer op het voetbalveld in plaats van in het sporthal. Onder leiding van Jan van Dries Kyoshi werd er getraind in Sanchin/Tensho en Kote Awase. Daarna nog wat fotomomentjes en het was al weer tijd om afscheid te nemen.

We hopen iederen weer gezond en wel terug te zien op de IKGA European Seminar 2017!